Satsa på ett kastspö

Ett spö som är bra att ha, det är en form av kastspö. Denna typ av spö är oftast anpassad för haspelrulle eller multirulle. Med ett kastspö så kastar du ut linan med bete. Det går att göra en mängd olika fisken med ett kastspö. Varianter av kastpö är haspelspö, rullspö och flugspö. Välj ditt kastspö utifrån vad det är för slags fiske du vill göra. 

Kastspö i haspelspö-variant är bra för fiske från land eller från båt. Flugspö är bra om du ska ägna dig åt flugfiske.

Lär dig flugfiske

Flugfiske går att göra på lite olika sätt, efter som man kan kasta på olika sätt. Du kan ägna dig åt flugfiske med en hand så väl som det finns flugfiske för två händer. 

Det kan se svårt ut med flugfiske, men det handlar bara om att lära sig tekniken med kasten. Du kan öva kastteknik på land, genom att fästa en vikt på linan och kasta på gräsmattan. Det vanligaste att börja med är vanligt enhands-flugfiske. Det är linan som utgör tyngden i flugfisket.

Använd dig av  lugna men bestämda rörelser samt se till att tajma kraftöverföringen från spöt till linan på rätt sätt. Du behöver inte ta i, utan det handlar mer om att ha rätt teknik. det är det som avgör ur långt du kan kasta. Sträva efter att ha en rak spögång. Då ska du ha spöt i samma linje hela tiden. 

Två regler finns som är bra att följa. Det är dels stoppen i fram och bakkastet. Du ska jobba ut linan till en lagom längd för att sedan skicka ut resterande lina. Det andra är att du ska sträva efter att använda dina handleder så lite som möjligt. Se flugspöt som en förlängning av din arm.

Om du ska flugfiska med två händer så är det en annan teknik än med en hand. Du startar kastet med att ha linan i vattnet. Det finns ett vanligt kast, som är med tvåhandsgrepp som kallas för "Spey kastet".

Om du är sugen på att lära dig mer om flugfiske så finns det gott om bra klipp på Youtube. Annars är det en god idé att fråga en van flugfiskare om hjälp med att lära dig tekniken. 

 

16 Sep 2020