Lax är gott i alla former

Jag inte bara gillar att fiska lax, jag gillar även att äta den och det i en mängd olika former. Så här tänkte jag dela med mig av ett gäng med recept, där lax är huvudingrediens.

Glaserad misolax
2 personer, 20 minuter

Blanda 2 msk miso (utblandat pulver eller pasta) med 2 msk mirin (sött risvin, finns i mataffären, t ex Blue dragon). Lägg 2 laxfiléer i en fryspåse och tillsätt miso. Låt dra i 10 minuter. Grilla i 5–6 minuter tills fisken är genomkokt. Servera med pak choi med en dressing av soja blandat med sesamolja.

Parmesaninbakad lax
2 personer, 20 minuter

Värm ugnen till 225°. Blanda 50 g brödsmulor, en handfull hackad basilika, 2 msk riven parmesan och 1 msk olivolja, salt och peppar. Vänd laxen i bröd- och ostmixen så fisken är täckt runt om. Baka i ugnen i 10 minuter och servera med sallad.

Dragondraperade laxkakor
4 personer, 40 minuter

Lägg 300 g skinnfri laxfilé i en kastrull, täck med kokande vatten och låt sjuda i 3 minuter. Täck med lock, dra av från plattan och låt stå i 5 minuter. Riv sedan laxen i strimlade flagor.

Smält 50 g smör i en kastrull, tillsätt 4 skivade salladslökar och låt koka i 3 minuter. Koka 500 g skalad potatis tills den är mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen med löksmöret, salta och peppra.

Blanda i laxen och ett litet knippe hackad dragon. Forma till 8 fiskkakor, pudra över mjöl och stek i en klick smör i 3–4 minuter på var sida tills laxkakorna är gyllene.

Laxwraps
2 personer, 10 minuter

Strimla en kokt laxfilé och fördela i 2 mjuka tortillas. Blanda 2 msk naturell yoghurt med 1 msk pepparrotsvisp och lite pressad citron. Ringla över laxen och tillsätt en handfull vattenkrasse i varje tortilla. Rulla ihop till 2 wraps och skär dem mitt itu innan du serverar.

Prosciuttolindad lax
2 personer, 15 minuter

Lägg 2 skivor prosciutto sida vid sida. Lägg en laxfilé ovanpå och rulla in laxen så den är helt invirad. Hetta upp 1 msk olivolja i en teflonpanna. Stek laxen i 3–4 minuter på varje sida till den är precis genomkokt. Servera med sallad.

 

20 Mar 2019